zahrada

Thursday, October 06, 2005

Řapíkatý Celer

Jde o zeleninu chutnou a zdravou, jež se však bohužel v čr pěstuje poměrně málo. Je to ale z důvodů nezvyku, ne protože by se jí špatně dařilo. Vysévá se podobně jako normální celer, (do květináče, přepíchat) ale o pár dní později. Pak bývá zvykem mladé rostlinky přesadit do pařeniště aby si zvykly na místní poměry, a jsou patřičně silné, tak jsou vysazovány na záhon. A to do brázd hlubokých i širokých cca 25cm, jejichž dno je prokypřeno a pohnojeno dobrým kompostem. Vyžaduje okopávání a patřičné zalévání. Tak v polovině srpna se listy volně sváží k sobě, a postupně se zasypou zemí, aby v zemi zbělely a zkřehly. (To trvá několik týdnů, tak 3) Pak můžete sklízet a konzumovat, řapíky se upravují jako chřest a jsou velice chutné a zdravé. Rostliny na podzim za záhonu vyryjeme, a umístíme do sklepa či pařeniště. (v temnotě zbělí a vydrží dlouho do zimy čerstvé (aby nebyly čerstvé, když je to živá rostlina))

0 Comments:

Post a Comment

<< Home