zahrada

Friday, October 07, 2005

Celer

Celer je zeleninou velice hodnotnou a to jak do polévek, salátů tak i jinde. (například s mrkví, rybím filé a majonézou tvoří velice dobrou humrovou pomazánku) Vypěstovat ho však není až tak snadné. Vyžaduje hluboce zpracovanou hutnou půdu, jako jedna z mála kořenových zelenin snese pohojení čerstvým hnojem. Seje se velice brzy zjara a to do květináče. Poté je nutno vzešlé rostlinky přepíchat a nechat pouze ty silné. Na záhon se přesazují až v květnu, a to a) mělce, pod zemí mají být jen kořeny, kořenový krček musí být na vzduchu. a za b) velice řídce, 40-50cm od sebe. Ideální je mezi salát, protože ten se sklidí akorát tak v době kdy je celeru zapotřebí více místa. Celer vyžaduje důkladné zalévání, nenechte jej vyschnout. Je nesmysl vylamovat listy, protože ty jsou potřeba k fotosyntéze, bez níž bulva neroste. (ale to neznamená že si nem§žete jeden či dva utrhnout do polévky) Sklízí se na podzim před prvními mrazíky, očistí se a založí do vlhkého písku. Pozor, poraněná bulva shnije, proto opatrně.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home