zahrada

Wednesday, August 02, 2006

Sklizeň

Tak jsme postupně prošli jarem a částí léta, pilně hnojili, zalévali a okopávali, a došlo na sklízení plodů naší práce. Nicméně, ani to nejí nejjednodušší ze zahradních prací. V první řadě to chce obhlédnout úrodu a připravit si dostatečné místo na odkládání a přebírání výpěstků (jedno jestli jde o ovoce nebo zeleninu), a patřičné množství nádob a nádobek. Rozmyslete se včas co chcete s úrodou udělat, například ovoce k zavaření pravděpodobně na stromě ještě den či dva vydrží, ale pokud jej otrháte, a teprve potom zjistíe že nemáte po ruce dostatek sklenic k zavařování, či cukru ke konzervaci, pak nejspíš nahnije nebo shnije. Sklízení přizpůsobte počasí: trhat ovoce v poleden v den, kdy je 35C ve stínu je dobré tak akorát na způsobení infarktu, raději počkejte, přivstaňte si druhý den, a otrhejte je ráno. Podobně třeba zeleninu je zase nesmysl sbírat po dešti, kdy je záhonek (políčko, pole) rozbahněný, to z něj akorát uděláte úplné bahniště. A teď když budete mít úrodičku posbíranou, tak co s ní? Na to se podíváme v následujících dnech pod heslem zpracování. Řekněme si jen, že možností je mnoho: sušení, mražení, zavařování, mnoho druhů zeleniny se dá kysat a podobně.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home