zahrada

Saturday, September 15, 2007

Je tu babí léto

Babí léto, romantický název pro posledních pár pěkných dní před začátkem podzimu. Pro dny, kdy již listí na stromech začíná vytvářet barevné kreace a po ránu je vidět námraza, ael přes den je teplo na chození v tričku a člověk má naposledy možnost nastavit tvář hřejícímu slunci. Nic proti zimnímu sluníčku, ale opravdu hřeje o dost méně. A kdo má na zahrádce či jen tak na domě nějakou tu vinnou révu, tak má akorát tak čas sklidit. Pravda, mě roste na domě jen jeden keřík. Spíše "Keřík" protože rostouce od rohu porůstá dvě stěny domu a letošní sklizeň na něm byla přes 50kg vína. A cože provést s tím vínem? Nu letos nebylo dost sladké na výrobu vínka jako takového, ale rozhodně bylo dobré k jídlu. A k výrobě domácího burčáku. A to že výroba je nejjednodušší co může být, stačí hrozny namačkat, nechat pár hodin odležet, vyždímat z nich šťávu a nechat tak den trochu zakvasit. Žádné kvasinyk není potřeba dodávat, na víně je jich divokých dostatek. Nu a popíjet. Pravda, pořádný vinař by měl ke kvalitě asi námitky, ale než to překvašené svinstvo co se běžně prodává, po kterém bolí hlava a co roztahuej konečník.. Tak to je takový domácí mnohem lepší.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home