zahrada

Monday, March 27, 2006

Broskve

Broskev je ovoce velmi oblíbené pro svoji chuť a vůni, je však v našich podmínkách poměrně hůře pěstovatelná. Není tomu až tak úplně, broskvoně jsou sice ještě o něco citlivější než meruňky, ale pěstovat se dají i v mnohem horších podmínkách než by kdo čekal. Konkrétně znám příběhy stromů pěstovaných s úspěchem na středohoří, jen většina lidí měla problém že než se jedna broskvoň uchytila tak jich 5 zmrzlo. Ale poté ta otužilá a přežívající dává výbornou úrodu, dozrávající každým rokem. (pravda, poněkud později, ale dozrají výborné broskve) Bývá pěstována jako polokmen, (menší formy jsou méně odolné, větší nejsou fyzicky vhodné ke sklízení) vyžaduje hnojení, dostatek vláhy. (podobně jako meruňka, pouze odraženou vodu, zalévání vodou ledovou je jisté zahození úrody.) A podobně jako jiné stromky, nejvhodnější k zasazení (zvláště v drsnějších podmínkách) je ideální sazeničkou pravokořenný stromek pocházející z pecky ovoce již zvyklého na místní podmínky. (pochopitelně pěstovaný na místě) V případě zplanění lze samozřejmě roubovat, ale opět, ideálně větvičkami z místa pěstování, prostě strom jež si již zvyknul na tvrdší podnebí výborně pomůže zapěstovat další.) Každopádně i broskve jsou výborné jak ke konzumaci za syrova, tak k zavařování, mražení a výrobě alkoholu, podobně jako meruňky.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home