zahrada

Friday, August 04, 2006

Zavařování marmeláda

Zavařování (sterilizace teplem) je jednou z poměrně užitečných metod konzervace potravin. Marmeláda (džem) je rozvařené (ideálně část rozvařené, část rozemleté) ovoce. Přidává se cukr, jednak pro zlepšení chuti, jednak pomáhá konzervovat. Pokud není vaření přehnaně dlouhé, tak si marmeláda zachová značné množství vitamínů obsažených v původním ovoci. Obvykle se napřed otevřené vaří tak dlouho, až odebraný vzorek při ochladnutí zželatinuje. Pokud má původní ovoce nedostatek pektinu (látka jež způsobuje právě želatinovitý stav marmelády) je potřeba jej nějak dodat. Možností je buď přidání ovoce obsahujícího pektinu dost, popřípadě želírovacího cukru, nebo i přímo čistého pektinu. (Pozor, po přidání želírovacího cukru či pektinu získává hmota až nechutné připalovací vlastnosti, je nutné opravdu důkladně míchat.) Vzniklá hmota se poté plní do sklenic, ty se zavíčkují a buď jen tak nechají zchladnout, (nikdy se mi nepovedlo doporučované naplnění horkou marmeládou a obrácení víčkem dolu) nebo ještě nechají v zavařovacím hrnci projít varem, tak se navíc vyloučí možnost, že do chladnoucí hmoty mohla proniknout nějaká nežádoucí infekce.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home