zahrada

Wednesday, October 10, 2007

Prořezávání

Pomalu se též blíží čas prořezávání stromků a prostříhávání keřů. Proč se to vlastně provádí, a jak na to? Otázka docela podstatná, protože mnoho lidí neví, jak stromečky prořezat správně, a výsledkem jsou patvary. V první řadě tedy důvody ke stříhání či řezání:
Výška: Pokud stromkům zakrátíte větve směřující vzhůru, budou celkově nižší a bude jednodušší je sklízet.
Hustota" Totálně zastíněné větve uprostřed stejně nedají žádnou úrodu a naopak, stromek či keř vysilují. Stačí, když je jich tam polovina nebo ještě méně.
Celkový tvar" Lidé obvykle chtějí, aby měla dotyčná dřevina nějaký sympatický tvar, to jest kmínek a kulatou korunu u stromku, a kulovitý tvar u keříku. Odstraňují se větve, jež tento tvar narušují.
Zmlazení: U starých stromů či keřů je užitečné udělat drastický řez, dotyčná dřevina si pak sama vyhodí nové větve, které plodí mnohem více nežli původní staré. Je ale nutné počítat s faktem, že po zmlazení stromu dostanete několik let úrodu mnohem menší, jestli vůbec nějakou. Zkrátka chvíli trvá, nežli se nová koruna rozroste. A navíc, pokud to se zmlazením přeženete, patrně vám celý strom či keř odejde.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home