zahrada

Wednesday, November 09, 2005

Česnek

Česnek je rostlinou známou a používanou k vaření již opravdu velmi dlouho. Mezi jiným patří též do tradiční české kuchyně. A do moderní také, díky obsahu stopových prvků, vitamínů a též pro své antibakteriální účinky. Samotný česnek je rostlinou vytrvalou, ale pěstuje se jako rostlina jednoletá a pak se sklízí pro svou palici. Česnek njesnáší hnojení čerstvým hnojem, pěstuje se dobře na půdách středně těžkých, teplých. Neměly by být čerstvě vápněné, ani příliš vlhké. Sází se jednotlivé stroužky do řádků vzdálených 25-30cm od sebe, 10cm mezi rostlinami. Narozdíl od cibule, česnek se sází do hloubky. Je nutná likvidace plevelu, a proti škůdcům se sadba moří před výsadbou. Sklízí se při povadání natě, dříve podle potřeby.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home