zahrada

Monday, October 31, 2005

Cuketa

Cuketa je vlastně odrůdou tykve, vyroste tudíž skoro všude. (ale pochopitelně mnohem lepší výsledky vám dá na dobré půdě) Kamarád jí, v době kdy to pěstoval označil jménem trifid (scifi den trifidů, obří kaktusy se roztahují po celé zemio) a to podle schopnosti rozrůst se na obrovskou a zabrat okolní volné záhony. Má obvykle charakter dlouhého plazivého stonku, někdy keříku. Plazivá varianta se natáhne několik metrů daleko a pokryje svými listy veliké území. Může se sít přímo na pozemek, pak se to dělá do hnízd, po vzejití nechat jen dvě rostliny, A nebo předpěstovat, sít někdy v dubnu, a na záhon koncem května. (odzkoušená metoda je dvě rostliny blízko sebe a pak veliký kus volného místa.) Vyžaduje zálivku, ale ne příliš pravidelně, má nerada ledovou vodu, raději odraženou. Sklízí se po dosažení patřičné velikosti (což u cukety znamená skoro kdykoliv na ni dostanete chuť, dobrá je dvoukilová, stejně jako velikosti okurky), je vhodná k přímé spotřebě, (saláty, smažená, dušená, cokoliv) i konzervaci. (výborné jsou zmražené půlky semen zbavených cuket. Nezaberou mnoho místa v lednici, jsou skladné a nezmění příliš svůj charakter, dají se i zavařovat, třeba do kyselé zeleniny, a nebo naložit jako slané matesy, chuťově blízké rybím. A vzhledem k ceně cukety, mnohem lacinější.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home