zahrada

Friday, September 01, 2006

Zavařování kompot

Kompotem je rozuměno ovoce (či zelenina) v kusech, zalité nálevem. V případě ovoce jde o nálev sladký, (pozor, sladký, ne přeslazený! To by pak výsledek něměl prakticky nijakou chuť, byla by to jen sladká hmota..) zelenina se zavařuje s nálevem slaným či kyselým. Narozdíl od zavařeniny, kde používáme ovoce namačkané, ptolučené a podobně, do kompotu je potřeba dávat to nejlepší. Ideálně ještě ne docela dozrálé, počítejte s tím, že při konzervaci výsledek povaříte, takže z dokonale zralého ovoce dostanete spíše břečku. Také je potřeba ovoce do sklenic pěchovat s citem, abyste je nakonec nerozmačkali sami. Kompotované ovoce či zelenina si drží svou chuť celá léta, a je tak použitelné i po značně dlouhé době. Větší ovoce (merunky, broskkve, jablka, hrušky atd..) se zavařuje půlené či čtvrcené, zbavené pecky (jadřince), malé ovoce (třešně, višně) se zavařuje i s peckou, zelenina obvykle krájená na kusy (vyjímkou jsou například cibulky, ty se zavařují oloupané, ale vcelku).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home