zahrada

Tuesday, October 24, 2006

Uzení


Tak, zahráno, Oblivion je boží. Hlavně poté, co jsem ho prvně pouštěl s Gforce 5200 na minimálních a ještě speciálně ořezaných detailech, a teď ho běžím s GF 6800. To ej panečku změna, světlo, stín, travička se hýbá ve větru.. Ale zpátky k tomu masistickému tématu. Klasickým způsobem uchovávání masa je jeho vyuzení. Ne ale tak jen trochu, jak se udí dneska, ale uzení důkladné. maso se napřed naloží do slaného roztoku (opravdu hodně slaného) a podle velikosti se v něm nechá několik dnů až týdnů (celé šunky atd..). Poté se pověsí do udírny, a je uzeno mnoho hodin. Klasicky to bývalo tak, že se buď věšelo přímo do komína, a nebo že měl prostě komín rozšířené místo, které sloužilo jako udírna. Maso tak bylo vlastně uzeno neustále. Podstatné ale je, že při tom nelze jaksi topit uhlím, ale tvrdým dřevem, jinak by výsledek nebyla pochoutka, ale hnus. Bohužel, opravdu kvalitně uzené maso prakticky nelze koupit, skoro vše v řeznictví je "uzeno" injekční stříkačkou naplněnou roztokem umělého kouře. A ještě se tomu říká pokrok, fuj. (Obrázek má jen ilustrační charakter, ale je krásný ne?)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home