zahrada

Wednesday, November 23, 2005

Chřest

Chřest přesněji řečeno chřest lékařský je zelenina velice hodnotná co se vitamínů a živin týká, a navíc je i velmi chutná (což se o mnoha podobně vitaminózních jídlech tvrdit nedá) Jí se jeho mladé výhonky, a to jak zelené, tak i bělené. Semena se sejí přímo na záhon, a to v době března až dubna. asi dva dny před setím se mají namočit do vody. Pak je potřeba rostlinu nechat alespoň dva roky zesílit, (je mrazuvzdorná) A nakonec před rašením výhonků je přihrnou ze strany hlínou, to aby vybělely, pokud chcete mít bělený chřest. K tomu jen dvě poznámky, a) zelený chřest má více vitamínu C, b) k zakrytí je vhodnější používat takové veliké keramické zvony, rostlina je bílá, ale ne špinavá od hlíny. Každopádně jak bělený, tka zelený chřest se sklízí v době, kdy mají výhonky asi 15-20cm.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home