zahrada

Sunday, November 05, 2006

Zelenina sušená

Značné množství zeleniny se dá též uchovávat v sušené podobě. Co se týká zeleniny aromatické (petžel, celer, mrkev, celerová nať atd) tak je při použití do polévky a podobně prakticky jedno jestli máte zeleninu čerstvou, nebo sušenou. A třeba takový podrcrný suchý česnek je vynikajícím kořením. Jak tedy zeleninu sušit? Zelenina kořenová se očistí a nakrájí na relativně tenké plátky a nechá uschnout rozložena na nějakém vhodnám tácu nebo plechu. Naopak listy (třeba celerová nať) se suší stejně jako bylinky, ve svazcích a po uschnutí se oddrobí z řapíku (nechcete mít později v jídle tvrdý klacek) a usklavní do uzavřených nádob. I ty plátky se uschlé posbírají a uskladní v něčem uzavřeném. Vzhledem k tomu, že si sušené zeleniny asi neděláte zásoby na mnoho let, ale jen tak přes zimu, tak zcela stačí jakákoliv dóza s víkem, postavená buď na polici, nebo někde ve skřínce. Suchou zeleninu je možné už mít předem namíchanou například do bramboračky, a pak jen vhodit patřičné množství do hrnce. Pokud byste jí ale chtěli použít do pokrmu, jež se nevaří dlouho, tak bude potřebovat předem namočit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home